Algemene voorwaarden Educational Design by S.

 

Artikel 1. Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  1. Overeenkomst: de overeenkomst van opdracht tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever.
  2. Opdracht/werk: de dienst of het product dat door de opdrachtnemer geleverd wordt.
  3. Opdrachtnemer: Sandra Reeb-Gruber/Educational Design by S., KvK 69272476, tevens gebruiker van deze algemene voorwaarden (art. 6:231 BW).
  4. Opdrachtgever: de (rechts)persoon of personen waarmee de opdrachtnemer de overeenkomst gesloten heeft, tevens de aanvaarder van deze algemene voorwaarden (art. 6:231 BW).
  5. Gebruik: verveelvoudigen en/of openbaar maken in de zin van artikel 1 jo 12 en 13 van de Auteurswet.

 

Artikel 2. Toepassing

  1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever, alsmede op alle offertes, aanbiedingen en overeenkomsten, ook na het beëindigen van een overeenkomst, tenzij partijen schriftelijk en uitdrukkelijk van deze voorwaarden zijn afgeweken.
  2. Bepalingen of voorwaarden gesteld door de opdrachtgever die afwijken van, of niet voorkomen in, deze algemene voorwaarden zijn voor de opdrachtnemer slechts bindend indien en voor zover deze door de opdrachtnemer uitdrukkelijk en schriftelijk zijn aanvaard.
  3. Deze voorwaarden zijn ook van toepassing op opdrachten met opdrachtnemer, waarbij derden betrokken worden.
  4. Als één of meerdere van de bepalingen in deze algemene voorwaarden vervallen, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden van kracht. Partijen zullen in dat geval overleg plegen om vervangende bepalingen overeen te komen voorafgaand aan de uitvoering van de opdracht, waarbij voor zover mogelijk van het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling wordt uitgegaan.

 

Artikel 3. Aanbod

  1. De opdrachtnemer doet een aanbod in de vorm van een offerte of prijslijst.
  2. Offertes zijn geheel vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. De opdrachtnemer heeft het recht om tot twee dagen na ontvangst van de aanvaarding van zijn aanbod dit aanbod in te trekken. De offerte verplicht niet tot levering van een deel van de prestatie tegen een proportionele prijs.
  3. Tenzij anders overeengekomen, verliest het aanbod haar geldigheid 30 dagen na de datum van verzending door de opdrachtnemer.
  4. Prijsopgaven in aanbiedingen en offertes kunnen wijzigingen ondergaan door (onvoorziene) verandering in de werkzaamheden of prijsstijging van de grondstoffen. De opdrachtnemer zal de opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.
  5. De prijzen genoemd in offertes zijn exclusief BTW, andere heffingen van overheidswege en andere voor de opdracht gemaakte kosten, zoals reis-, verzend- en administratiekosten, tenzij anders is aangegeven.
  6. Offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.

 

Artikel 4. Aanvaarding van de opdracht

  1. De opdrachtgever dient het aanbod expliciet en schriftelijk/per mail te aanvaarden. Indien de opdrachtgever dit nalaat, maar er desondanks mee instemt, of die indruk wekt, dat de opdrachtnemer werk verricht in het kader van de overeenkomst (bijvoorbeeld door gemaakte afspraken voor de opdracht na te komen), dan wordt het aanbod als aanvaard beschouwd.
  2. De opdrachtnemer houdt zich het recht voor een opdracht te weigeren als na aanvaarding nieuwe informatie beschikbaar komt die uitvoering voor de opdrachtnemer onaanvaardbaar of onmogelijk maken.
  3. Na aanvaarding kan de overeenkomst alleen met wederzijdse instemming worden gewijzigd. De opdrachtnemer is in dat geval gerechtigd de voor de overeenkomst verschuldigde prijs aan te passen.
  4. De opdrachtgever verstrekt de opdrachtgever tijdig alle documenten, informatie en contacten, die nodig zijn voor een goede uitvoering van de opdracht.
    1. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan doordat zij is uitgegaan van door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige informatie.
    2. De opdrachtnemer behandelt de verstrekte informatie vertrouwelijk.

 

Artikel 5. Vergoeding

  1. Indien geen vergoeding is overeengekomen, bepaalt de opdrachtnemer eenzijdig en naar redelijkheid en billijkheid de vergoeding, waarbij rekening wordt gehouden met de omvang en de reikwijdte van de opdracht en het door de opdrachtgever gewenste gebruik van het werk.
  2. Indien aannemelijk is dat de opdrachtnemer hogere kosten heeft gemaakt en/of meerwerk heeft verricht, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren zal de opdrachtnemer dit doorberekenen aan de opdrachtgever.
  3. De uiteindelijke vergoeding wordt gebaseerd op basis van verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten op basis van nacalculatie met inachtneming van het overeengekomen uurtarief en andere gebruikelijk gehanteerde prijzen.
  4. Betalingsverplichting geldt ook als de opdrachtgever geen gebruik wenst te maken van de in het kader van de overeenkomst geleverde werk.
  5. In het tarief van de opdrachtnemer zijn telefoon- en internetkosten inbegrepen. Eventuele reistijd, reis- en verblijfskosten declareert opdrachtnemer volgens afspraken opgenomen in de offerte.
  6. Bij alle opdrachten brengt de opdrachtnemer alleen de werkelijk bestede tijd in rekening en bij dreigende overschrijding van meer dan 5% van het geoffreerde bedrag, declareert zij na overleg met de opdrachtgever.
  7. Als de opdrachtnemer met de opdrachtgever een uurtarief afspreekt, is de opdrachtnemer niettemin gerechtigd dit tarief te verhogen zonder dat de opdrachtgever in dat geval gerechtigd is om de overeenkomst om die reden te ontbinden, indien de verhoging van de prijs voortvloeit uit een bevoegdheid of verplichting ingevolge de wet- of regelgeving of haar oorzaak vindt in een stijging van de prijs van grondstoffen, lonen of op andere gronden die bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren.
  8. De opdrachtnemer mag – zonder voorafgaande schriftelijke mededeling – per 1 januari van ieder kalenderjaar het in de offerte overeengekomen tarief verhogen met maximaal het door het CBS verstrekte percentage van de inflatie in het voorgaande jaar.Bij prijsstijging buiten de inflatie om mag de opdrachtnemer de prijzen ook verhogen. De opdrachtgever mag de opdracht annuleren bij een jaarlijkse verhoging van meer dan 10%. Hij mag dit niet, wanneer de verhoging voortvloeit uit de wet.
    1. Gaat de opdrachtgever niet akkoord met de door de opdrachtnemer geplande verhoging van meer dan 10%, dan kan hij binnen twee weken na de kennisgeving ervan, de opdracht schriftelijk annuleren per de in de kennisgeving van de opdrachtnemer genoemde ingangsdatum van de verhoging.
  9. De opdrachtnemer zal opdrachtgever schriftelijk op de hoogte brengen van haar eventuele plannen voor verhoging van het tarief buiten de jaarlijkse inflatiecorrectie om.

 

Artikel 6. Uitvoering van de opdracht

  1. De opdrachtnemer zal de opdracht naar beste inzicht en vermogen en in overeenstemming met de eisen van goed vakmanschap uitvoeren, in de stijl waarin de opdrachtnemer gebruikelijk werkt, of de stijl die van tevoren schriftelijk/per mail overeengekomen is met de opdrachtgever.
  2. De opdrachtnemer spant zich in en zal naar beste kunnen handelen in de gegeven en bestaande omstandigheden tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. De opdrachtgever verplicht zich de omstandigheden voor de opdrachtnemer zo gunstig mogelijk te maken en waar nodig maatregelen te treffen, waaronder, maar niet uitsluitend, het instrueren van andere betrokkenen.
  3. Voor zover voor een goede uitvoering van de opdracht nodig is, heeft de opdrachtnemer het recht (delen van) het werk door derden te laten uitvoeren. Zij doet dit in overleg met de opdrachtgever.
    1. De opdrachtnemer aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de werkzaamheden die door derden worden verricht, voor zover deze zelf een overeenkomst met de opdrachtgever zijn aangegaan.
  4. De opdrachtgever aanvaardt dat de tijdsplanning van de opdracht kan worden beïnvloed als partijen tussentijds besluiten te wijzigen van aanpak, werkwijze of omvang van de opdracht en de daaruit voortkomende werkzaamheden. Wanneer door de opdrachtgever tussentijds wijzigingen ontstaan in de uitvoering van de opdracht, brengt de opdrachtnemer de noodzakelijke aanpassingen aan in opdracht van de opdrachtgever. Leidt dit tot meerwerk, dan brengt zij dit als een aanvullende opdracht aan de opdrachtgever in rekening. De opdrachtnemer mag de extra kosten voor wijziging van de opdracht bij de opdrachtgever in rekening brengen.
  5. In afwijking van lid 4, brengt de opdrachtnemer geen meerkosten in rekening als de wijziging of aanvulling van de opdracht het gevolg is van omstandigheden die aan de opdrachtnemer kunnen worden toegerekend.

 

Artikel 7. Betalingsvoorwaarden

  1. De opdrachtnemer zal voor het door de opdrachtgever verschuldigde bedrag een (elektronische) factuur sturen aan de opdrachtgever, tenzij anders overeengekomen.
  2. Tenminste 25% van het totaalbedrag wordt als aanbetaling verlangd en zal voorafgaand aan de opdracht voldaan moeten zijn, tenzij anders overeengekomen. Deze aanbetaling wordt verrekend op de uiteindelijke factuur.
  3. Indien de boeking korter dan twee weken voor de afgesproken datum van de uitvoering van de opdracht plaatsvindt, komt de aanbetaling te vervallen en ontvangt de opdrachtgever een totaalfactuur voor de werkzaamheden, tenzij anders overeengekomen.
  4. Tenzij anders overeengekomen, bedraagt de betalingstermijn 14 dagen na factuurdatum.
  5. Indien de opdrachtnemer het verschuldigde bedrag niet binnen de in de lid 4 bedoelde termijn heeft ontvangen, is de opdrachtgever gerechtigd de wettelijke rente van 12% van het verschuldigde bedrag in rekening te brengen.
  6. Indien de opdrachtgever in verzuim is of op andere wijze tekort schiet in de nakoming van één of meer van zijn verplichtingen, een inbreuk op auteursrecht daaronder begrepen, dan komen alle kosten die de opdrachtnemer ter verkrijging van voldoening in en buiten rechte voor rekening van de opdrachtgever.
  7. Geen enkel gebruik van het door de opdrachtnemer geleverde werk op welke wijze dan ook is toegestaan, zolang de opdrachtgever niet aan de betalingsverplichting aan de opdrachtnemer heeft voldaan.

 

Artikel 8. Annulering en opschorting

  1. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk/per email tot uiterlijk 2 weken voor de afgesproken datum, tegen 50% van het totale afgesproken bedrag voor de uitvoering van de opdracht. Indien de afspraak minder dan 2 weken van tevoren wordt geannuleerd, dient het volledige overeengekomen bedrag te worden voldaan. Indien de boeking korter dan twee weken voor de datum van de uitvoering van de opdracht plaatsvindt en de opdracht wordt alsnog geannuleerd, dan bedragen de annuleringskosten 50% van het overeengekomen bedrag.
  2. In geval van ernstige omstandigheden aan de kant van de opdrachtnemer of de opdrachtgever waardoor de opdracht niet conform afspraak kan worden uitgevoerd, wordt deze in overleg kosteloos verplaatst binnen een redelijke termijn, dan wel draagt de opdrachtnemer indien nodig zorg voor een vervanging. Verplaatsing kan maximaal een maal kosteloos plaatsvinden.
  3. Indien een factuur niet binnen de betalingstermijn wordt voldaan kan de opdrachtnemer, nadat de opdrachtgever hiervan op de hoogte is gesteld, alle werkzaamheden ten behoeve van de opdrachtgever opschorten totdat het bedrag van de factuur is voldaan.
  4. Indien de opdrachtgever niet tijdig de benodigde informatie voor de uitvoering van de opdracht verstrekt of verzuimt (tijdig) afspraken t.a.v. faciliteiten na te komen, terwijl dit voor de uitvoering van de opdracht noodzakelijk is, is de opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst op te schorten of te ontbinden.

 

Artikel 9. Klachten

  1. Klachten over de verrichte werkzaamheden moet de opdrachtgever binnen twee weken na factuurdatum en uiterlijk binnen drie weken na afronding van de betreffende werkzaamheden, schriftelijk melden aan de opdrachtnemer. De ingebrekestelling moet een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming bevatten, zodat de opdrachtnemer er adequaat op kan reageren.
  2. Als een klacht terecht is, verricht de opdrachtnemer de werkzaamheden alsnog zoals is overeengekomen, tenzij dit aantoonbaar zinloos is geworden. Dit laatste moet de opdrachtgever schriftelijk kenbaar maken.
  3. Als het alsnog verrichten van de overeengekomen werkzaamheden niet meer mogelijk of zinvol is, is de opdrachtnemer aansprakelijk, binnen de grenzen van artikel 12.
  4. Klachten na de in lid 1 genoemde termijn worden niet meer in behandeling genomen.
  5. Ingediende klachten of bezwaren schorten de betalingsverplichting niet op.

 

Artikel 10. Auteursrecht

  1. Het auteursrecht alsmede andere rechten van intellectuele eigendom op alle in het kader van de opdracht ontwikkelde werken berust bij de opdrachtnemer. Het eigendom van alle door de opdrachtnemer geleverde werken, blijven eigendom van de opdrachtnemer tot dat de opdrachtgever al zijn verplichtingen is nagekomen.
  2. De opdrachtgever is niet gerechtigd het werk te verpanden of op een andere manier te bezwaren.
  3. De opdrachtgever is nadrukkelijk niet gerechtigd de geleverde werken voor zakelijke of commerciële doeleinden, anders dan voorafgaand schriftelijk overeengekomen met de opdrachtnemer, te gebruiken of te verhandelen.
  4. De opdrachtgever is, tenzij anders overeengekomen, niet bevoegd sublicenties te verlenen aan derden, of haar eigen licentie over te dragen.
  5. Indien niets is bepaald ten aanzien van de omvang van de licentie, geldt dat deze nooit meer omvat dan het recht tot éénmalig gebruik, in ongewijzigde vorm, ten behoeve van een doel, oplage en wijze zoals partijen bij het aangaan van de overeenkomst conform het begrip van de opdrachtnemer, hebben bedoeld.
  6. Exclusieve exploitatie moet altijd expliciet schriftelijk overeen worden gekomen en valt niet onder het in lid 5 genoemde exploitatierecht.
  7. Het is de opdrachtgever niet toegestaan het in dit artikel omschreven exploitatierecht over te dragen aan derden, tenzij voorafgaand schriftelijke toestemming is verleend door de opdrachtnemer.
  8. De opdrachtgever dient schriftelijk toestemming te vragen voor het inzenden van werk van de opdrachtnemer ten behoeve van wedstrijden en publicaties door derden.
  9. Afwijkende afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
  10. Elk gebruik van een werk van de opdrachtnemer dat niet is overeengekomen, wordt beschouwd als een inbreuk op het auteursrecht van de opdrachtnemer.
  11. Bij inbreuk op de auteursrechten en/of persoonlijkheidsrechten van de opdrachtnemer, rekent de opdrachtnemer driemaal de gebruikelijke licentievergoeding voor een dergelijk geval, ter vergoeding van de geleden schade.
    1. Schadevergoeding geeft geen recht op verder gebruik van het werk van de opdrachtnemer.
  12. De opdrachtnemer heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan haar zijde toegenomen kennis ook voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen strikt vertrouwelijke informatie van de opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.

 

Artikel 12. Aansprakelijkheid

  1. De opdrachtnemer is bevoegd deze overeenkomst aan te gaan en voornoemde licentie te verlenen.
  2. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor aanspraken van derden en/of schade voortvloeiend uit de uitvoering, exploitatie en openbaarmaking van het werk, tenzij er sprake is van grove schuld of opzet aan de zijde van de opdrachtnemer.
  3. De aansprakelijkheid is beperkt tot de hoogte van het factuurbedrag, dan wel, indien en voor zover er sprake is van een verzekerde schade, tot de hoogte van de onder de verzekering feitelijk uitgekeerde somma.
  4. Indien derden jegens de opdrachtnemer en/of de opdrachtgever een vordering aankondigen of aanhangig maken met betrekking tot het werk, dan zullen de opdrachtgever en de opdrachtnemer in onderling overleg vaststellen of zij daartegen verweer voeren en op welke wijze dat zal geschieden.

 

Artikel 13. Faillissement/surseance

  1. Zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever hebben het recht de overeenkomst onmiddellijk te beëindigen in geval van faillissement, wettelijke schuldsanering volgens de WSNP of surseance van betaling van de andere partij. In geval van faillissement van de opdrachtgever heeft de opdrachtnemer het recht de verstrekte licentie te beëindigen.

 

Artikel 14. Geheimhouding

  1. Beide partijen zijn verplicht vertrouwelijke informatie die zij voor de opdracht hebben gekregen, geheim te houden. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is aangegeven of als dit blijkt uit de (soort) informatie.
  2. Moet de opdrachtnemer volgens een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, vertrouwelijke informatie aan —door de wet of de bevoegde rechter aangewezen— derden verstrekken en kan hij zich niet beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is hij niet verplicht tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de wederpartij niet gerechtigd de opdracht te ontbinden op grond van de schade die hierdoor is ontstaan.

 

Artikel 15. Wijzigingen van deze algemene voorwaarden

  1. De opdrachtnemer houdt zich het recht voor deze algemene voorwaarden te wijzigen of aan te vullen. Wijzigingen worden tijdig en schriftelijk/per email door de opdrachtnemer aan de opdrachtgever medegedeeld.
  2. Indien de opdrachtgever een voorgestelde wijziging niet wil accepteren, kan hij tot de datum waarop de nieuwe algemene voorwaarden van kracht worden de overeenkomst beëindigen.

 

Artikel 16. Overige bepalingen

  1. Indien een bepaling uit de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden nietig of vernietigbaar blijkt te zijn, blijven de overige bepalingen en de overeenkomst in stand.
  2. Op alle rechtsverhoudingen tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing. Ieder geschil met betrekking tot de tekst en uitleg van deze Algemene Voorwaarden en een rechtsbetrekking tussen de opdrachtnemer en de Wederpartij, zal worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.